Varškės privalumai

Kas nutiks organizmui, jei valgysite varškę prieš naktį?

Net pats naudingiausias produktas gali būti jums kenksmingas, jei jį valgysite ne laiku. Apie varškės privalumus kalbama tiek daug, kad tai tapo neginčijamu faktu. Kodėl ji tokia naudinga? Ar tikrai galima valgyti varškę bet kuriuo paros metu ir gauti kuo daugiau naudos? O kaip ją paįvairinti?

Kodėl apskritai verta valgyti varškę?

Visų pirma, varškė laikoma puikiu naudingų riebalų rūgščių šaltiniu. Pieno produktuose yra nesočiosios palmitolio rūgšties, kuri, kaip išsiaiškino Harvardo universiteto mokslininkai, sumažina 2 tipo diabeto riziką.

Antra, yra žinoma, kad šis produktas yra labai turtingas vitaminų (B12, B2, A ir kitų),  taip pat jame yra fosforo, kalcio ir natrio.

Kuo varškė naudinga sportininkams?

Faktas yra tas, kad varškėje yra baltymo, kuris įsisavinamas gana lėtai ir todėl padeda didinti raumenų masę. Aminorūgštys patenka į kraują, ir raumenys gauna pakankamai maistinių medžiagų, todėl šis pieno produktas į sportininko racioną būtinai turi būti įtrauktas.

Kada geriausia valgyti varškę?

Varškę, kaip ir kitus pieno produktus, geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje, tai yra iki 16:00 val. Kadangi bet kuriame pieno produkte yra pieno baltymo ir pieno cukraus, o jie lengviau įsisavinami tuo laiku.

Kodėl nepatartina vakare valgyti varškės?

Jei valgomi pieno produktai, įskaitant varškę, antroje dienos pusėje, ryte gali atsirasti patinimų. Taip yra todėl, kad juose esantis baltymas gali būti įsisavinamas ir metabolizuojamas kaip angliavandenis. Tada bus įsiūbuojamas gliukozės reguliavimo mechanizmas, o tai gali padidinti kūno riebalų masę.

Todėl varškę rekomenduojama valgyti iki 16:00 val., o vakare teikti pirmenybę kitiems patiekalams.

Kaip galima paįvairinti varškę ir padaryti ją sveikesnę?

Kad kiekvieną dieną nevalgytumėte to paties patiekalo, į varškę įpilkite uogų ar vaisių. Pavyzdžiui, braškėse yra vitamino C, mėlynėse – magnio ir fosforo, o vyšniose – vitaminų A ir B grupė.