Su Šventom Velykom ir kaip virti kiaušinius

Lietuvos liaudies medicinos asociacija Šventų Velykų proga norėtų palinkėti kantrybės ir laimės, kurios nuolat trūksta, gyvenimo džiaugsmo, kurio niekad nebūna per daug, ir sveikatos, kuri taip visiems reikalinga o ypač šiuo sudėtingu laiku.

Ar žinote, kodėl kiaušinių negalima virti ilgiau nei 10 minučių?
Tiesa Jus nustebins!

Kartais sklinda gandai, kad negalima ilgai virti vištų kiaušinių ir kad tai labai kenkia mūsų sveikatai. Bet ar tai tiesa? Žinoma, ne!

Nuo to, kiek ilgai užsiimsite jų gaminimo procesu, pasikeis tik jų skonis, išvaizda ir, žinoma, konsistencija. Tačiau yra ir tokių, kuriems tai tikrai patinka. Na, visi žmonės yra skirtingi, kiekvienam savaip.

Kokia vištų kiaušinių sudėtis? Kas sudaro įprastą virtą (pagal standartinę technologiją) vištos kiaušinį?

Apie 50–60 % baltymų.
25–35 % trynių.
9–13 % yra lukštai ir apvalkalas.

Pagal cheminę sudėtį kiaušiniuose galime rasti tokių elementų kaip:

Lecitinai
Cholinas
B vitaminai
Kalcis
Magnis
Cinkas
Selenas
Varis
Manganas
Daugybė liaukų
Siera
Jodas
Fluoras
Fosforas
Natris

Be to, juose yra pakankamai riebalų rūgščių:

Linolo rūgštis
Oleino rūgštys
Palmitoleino rūgštys
Stearino rūgštys.

Ar jų cholesterolis kenkia mūsų sveikatai?

Daugelis žmonių teigia, kad vištų kiaušiniai labai kenksmingi mūsų sveikatai, nes juose yra didelis cholesterolio kiekis, todėl nuo jų galima greitai priaugti svorio. Drįstame Jus nuraminti. Visų pirma, vištų kiaušiniuose yra gerojo cholesterolio.

Nereikia apsiriboti kiaušinių nevalgymu. Tai daryti verta tik tuo atveju, jei turite sveikatos problemų, rekomenduojama laikytis dietos ar reikia sumažinti baltymų ar riebalų kiekį, kuriuos vartojate maiste.

Kas gi atsitiks, jei kiaušinius virsime ilgai?

Žinoma, termiškai apdorojant kiaušinius, sunaikinama daugybė vitaminų, taip pat mikroelementų, ypač kai ilgai trunka procesas.

Dėl to ilgai virti kiaušinius nėra visiškai logiška. Nuo to jie taps tik mažiau naudingi. Vienas iš įdomių momentų. Daugelis žmonių mano, kad kai virimo metu ant vištos kiaušinio atsiranda juostelė su žaliu atspalviu, šis kiaušinis tampa nenaudotinas ir reikia jį tik išmesti, kad nepakenktumėte savo brangiajai sveikatai. Tačiau iš tikrųjų viskas nėra taip apgailėtina, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Žalia juosta yra tik geležies sulfido, susidariusio ilgai verdant vištos kiaušinį, rezultatas. Tokio tipo junginys visiškai nepavojingas Jūsų sveikatai.

Kaip virti ir lupti kiaušinius?

Pateikiame keletą naudingų patarimų, kaip virti ir lupti kiaušinius.

Jei kiaušiniai nėra labai švieži, juos virti yra daug paprasčiau.

Jei kiaušiniai yra Jūsų šaldytuve, tai geriausia juos iš anksto išimti prieš verdant, kad jie galėtų šiek tiek sušilti. Tai daroma siekiant sumažinti tikimybę, kad verdančiame vandenyje esantis kiaušinis gali įtrūkti.

Visada kiaušinius dėkite virti jau į verdantį vandenį.

Žalius kiaušinius pavirti ant didelės ugnies reikia tik pusę minutės. Tada nustatykite silpną ugnį ir virkite 10 minučių (tai yra maksimalus laikas, kad kiaušiniai išvirtų kietai).

Išvirtus kiaušinius geriausia užpilti šaltu vandeniu arba iškart nunešti į šaldytuvą. Šis veiksmas yra būtinas, kad lukštą būtų geriau nulupti.

Kaip matote, viskas labai paprasta ir nėra nieko sudėtingo! Sėkmės!