Šilauogės – sveikiausias maisto produktas

20170806_141308-1-3Šilauogės – jaunystės uogos, nes jose sukaupiamas didžiausias antioksidantų kiekis. Šiose uogose aptikta daugiausia antioksidantų, todėl jos sėkmingai gali būti naudojamos užkertant kelią vėžiniams susirgimams bei kovojant su jais. Po šilauogių pagal vertingumą ir antioksidantų kiekį eina česnakai, žemuogės, gervuogės, lapiniai kopūstai. Manoma, kad sveikiausi maisto produktai yra šilauogės, po jų – lašiša, žalioji arbata, spanguolės ir brokoliai.

Uogos vertinamos dėl daugelio jose esančių naudingų veikliųjų medžiagų. Jos nesukelia ir net palengvina20170806_140636-1-4 esamas alergijas. Liaudies medicinoje (ne lietuvių) minima, kad šilauogė gydo 5 vėžinius susirgimus: prostatos, krūties, stemplės, storosios žarnos ir skrandžio. Atliktų tyrimų išvadose teigiama, jog A, C, E vitaminų ir folio rūgšties vartojimas siejamas su 24–30 proc. mažesne rizika susirgti gaubtinės žarnos vėžiu. Dideliu vitaminų kiekiu šilauogės tikrai nepasižymi, jų turi nedaug, bet įvairių, ypač B grupės. Sultys gali būti naudojamos kaip vaistas sergant bronchitu, sloga. Uogų  nuoviro kompresais gydoma egzema, nudegimai, negyjančios opos.

Vienoje stiklinėje šilauogių yra 84 kalorijos, nė gramo cholesterolio, 1,1 gramo baltymų, 0,49 gramo riebalų, 21 gramas angliavandenių ir 3,6 gramo dietinių skaidulų. Maža to, vienoje stiklinėje šių uogų yra 24 proc. vitamino C, 5 proc. vitamino B6 ir 36 proc. vitamino K paros normos. Valgydami šilauoges, savo organizmą praturtinsite geležimi, kalciu, kaliu, magniu, fosforu, natriu, manganu, cinku, variu, folio rūgštimi, vitaminais B4, A ir E. Be antocianinų, šilauogių sudėtyje yra dar ir įvairių fenolio junginių: kvercetino, kemferolio, miricetino ir chlorogeninės rūgšties. Dėl visų šių junginių šilauogės antioksiduoja organizmą. Dėl sudėtyje esančių bioaktyvių komponentų šilauogių maistingųjų medžiagų koncentracijos indeksas (ANDI), kuris nustatomas pagal vitaminų ir mineralų kiekį, taip pat ir fiziocheminę sudėtį bei antioksiduojamąjį poveikį, yra didžiausias. Šilauogės patenka į geriausius įvertinimus gavusių vaisių ir daržovių dvidešimtuką.

20170806_141433-1-5Sodinių šilauogių veikliosios medžiagos:

  • Vitaminai A,E,C – natūralūs antioksidantai.
  • Angliavandeniai, kurių 50 % sudaro fruktozė ir 49% gliukozė, – tinka diabetikams.
  • Organinės rūgštys: citrinos ir kitos.
  • Folio rūgštis – svarbi baltymų apykaitai, nukleorūgščių sintezei, augimo ir vystymosi procesams, taip pat dalyvauja ląstelių dalijimosi ir atsinaujinimo procesuose. Kartu su vitaminu B12 folio rūgštis reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių brendimui kaulų čiulpuose. Folio rūgštis būtina normaliam vaisiaus vystymuisi, padeda išvengti išsigimimų.
  • Antocianinai. Jie stiprina regėjimą, mažina akių nuovargį, saugo nuo glaukomos ir kataraktos, šilauogės mažina įvairius uždegimus.

Kalis sudaro apie 50 % visų makroelementų, jis naudingas širdžiai ir kraujagyslėms, raumenims, daugelio fermentų veiklai, reguliuoja kūno skysčius ir rūgštis, mažina nuovargį, didina energijos lygį.

  • Vertingas vitaminas K. Pagrindinė jo funkcija – reguliuoti kraujo krešėjimą, taip pat kaulų20170806_141448-1-8 formavimąsi ir gijimą, jis dalyvauja gliukozės pavertime į glikogeną. Naujausiais mokslininkų duomenimis nustatyta, kad vitaminas K tirpina ant kraujagyslių sienelių susikaupusį cholesterolį ir kalcio nuosėdas, o ištirpintas medžiagas perneša į kaulus, todėl organizmą saugo nuo osteoporozės.
  • Dideli kiekiai geležies ir mangano. Geležis reikalinga kraujui, ląstelių veiklai, audiniams, nervų sistemos veiklai. Manganas – elementas, dalyvaujantis organizmo medžiagų apykaitoje, įeina į daugelio fermentų sudėtį.
  • Įvairios bioaktyvios medžiagos. Jos gerina apetitą ir žarnyno darbą, saugo nuo šlapimo takų uždegimo ir mažina jų infekcijos riziką.
  • Fenoliniai junginiai. Jie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, stabdo senėjimo procesus, pasižymi antikancerogeniniu, antisklerotiniu, antiuždegiminiu veikimu, didina atsparumą radiacijai, stiprina kraujagysles, reguliuoja vidaus sekrecijos liaukų darbą.
  • Pektinai suriša ir pašalina iš organizmo sunkiuosius metalus, radioaktyvias medžiagas.

20170806_141331-1-6Dietinės skaidulos itin svarbios tiems, kurie mėgina atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, nes jos „užpildo“ virškinamąjį traktą, mažina apetitą, todėl jausitės sotūs ir suvartosite mažiau kalorijų.

Odai taip reikalingam kolagenui pagaminti būtinas vitaminas C – esminė medžiaga, veikianti žmogaus organizmą kaip antioksidantas, padedantis išvengti saulės, taršos ir rūkymo sukeliamų padarinių. Be to, vitaminas C padeda sušvelninti raukšles ir iš esmės gerina odos kokybę. Suvalgius vos stiklinę šilauogių gaunama 24 proc. vitamino C paros normos.

Šilauogėse esanti geležis, fosforas, kalcis, magnis, manganas, cinkas ir vitaminas K padeda išsaugoti sveikus ir tvirtus kaulus. Geležis ir cinkas itin svarbūs kaulų tvirtumui ir sąnarių lankstumui palaikyti. Kai organizmui trūksta vitamino K, padidėja kaulų lūžių tikimybė, o vartojant pakankamą šio vitamino kiekį organizmas sėkmingiau įsisavina kalcį, taip pat padeda sulėtinti kalcio netekimo20170806_141025-1-7 spartumą.

Tyrimai parodė, kad šilauogių vartojimas padeda mažinti kognityvinių sugebėjimų prastėjimo, taip pat  Parkinsono ligos atsiradimo riziką. Be to, šilauogės gali padėti atgauti laikinai prarastą trumpąją atmintį bei judesių koordinaciją.

Optimali šilauogių norma per dieną – 200 g uogų.

Galite įsigyti ekologiškų šilauogių, užaugintų izoliuotoje augimo vietoje. Nuo birželio mėnesio priimame išankstinius užsakymus telefonu +37061433558  ir pristatome uogas.