Naujametinės salotos

Salotos su traškiais baklažanais ir pomidorais

Baklažanai – 1 vnt.
Pomidorai – 2 vnt.
Varškės sūris – 60 g.
Čili padažas – 2 valg. šaukštai
Mėta – 8 g.
Kalendros žalumynai – 8 g.
Bazilikas – 8 g.
Alyvuogių aliejus – 2 valg. šaukštai
Sezamo aliejus – 2 valg. šaukštai
Krakmolas – 2 valg. šaukštai
Saulėgrąžų sėklos – 1 valg. šaukštas
Sezamo sėklos – 1 arbat. šaukštelis
Augalinis aliejus – 250 ml.

Gaminimo laikas – 40 min. 
           
Iš viso 100 g salotų turi:
Kalorijų – 376 kcal
Baltymų – 2 g
Riebalų – 39 g
Angliavandenių – 7 g

1 ŽINGSNIS

Norėdami pagaminti skanias salotas su baklažanais ir pomidorais, paruoškite reikiamus ingredientus. Paimkite didelį mėsinga baklažaną, nesuvytusį, elastinga, blizgančia oda.

2 ŽINGSNIS

Baklažaną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite dideliais kubeliais. Supjaustytą daržovę sudėkite į indą, įdėkite druskos ir palikite 5–7 minutėms. Tada nupilkite išsiskyrusį skystį ir išdžiovinkite baklažanus.

3 ŽINGSNIS

Kol baklažanas persiims druska, paruoškite visus kitus ingredientus. Supjaustykite pomidorus dideliais gabaliukais. Pasirinkite pomidorus, kurie yra prinokę, sultingi, bet mėsingi. Minkšti pomidorai blogai išlaiko savo formą, pjaustymo ir virimo metu jie tampa beforme mase ir sugadina patiekalo išvaizdą.

4 ŽINGSNIS

Nuplaukite visus žalumynus, išdžiovinkite ir stambiai supjaustykite.

5 ŽINGSNIS

Saulėgrąžų ir sezamo sėklas pakepinkite atskirai sausoje keptuvėje, iki auksinės spalvos. Jei jūsų saulėgrąžų sėklos jau skrudintos, jų papildomai kepinti nereikia. Šias sėklas galite pakeisti jau paruoštu sėklų mišiniu salotoms arba galite naudoti vienas iš jų: sezamo arba saulėgrąžų sėklas.

6 ŽINGSNIS

Iš visų pusių apvoliokite baklažanų gabaliukus krakmolu. Kad būtų patogiau, galima panaudoti plastikinį maišelį.

7 ŽINGSNIS

Puode pašildykite augalinį aliejų ir keletą kartų apkepkite baklažanus, kol odelė taps auksinės spalvos ir traški. Periodiškai maišykite baklažanus, kad gabaliukai nesuliptų vienas su kitu ir tolygiai iškeptų. Labai svarbu baklažanus kepti pačioje pabaigoje, kai likusios daržoves bus supjaustytos, nes salotas patartina patiekti šiltas, kol baklažanai karšti ir traškūs.

8 ŽINGSNIS

Paruoštus baklažanus sudėkite ant popierinių servetėlių, kad susigertų likęs aliejus.

9 ŽINGSNIS

Indelyje sumaišykite pomidorus, žalumynus, baklažanus, alyvuogių ir sezamų aliejus, čili padažą ir atsargiai pamaišykite salotas, kad nesutraiškytumėte pomidorų. Pagardinti tokias salotas geriau prieš pat patiekiant, kitaip baklažanai taps minkšti.

10 ŽINGSNIS

Padėkite salotas į serviravimo lėkštę arba salotų indelį. Ant viršaus uždėkite mažų kreminio sūrio kukulių. Viską apibarstykite sezamo ir saulėgrąžų sėklomis. Salotas patiekite iškart, kol baklažanai dar traškūs. Jei salotos paliekamos stovėti 15 ar daugiau minučių, baklažanai išmirks. Gero apetito!

Kadangi sūrumo, saldumo, kartumo, aštrumo, rūgštumo laipsnis kiekvienam yra individualus, visada pridėkite prieskonių orientuodamiesi į savo skonį! Jei kurį nors iš prieskonių dedate pirmą kartą, nepamirškite, kad yra prieskonių, kurių ypač svarbu nepadauginti (pavyzdžiui, čili pipirą).

Kepimui naudokite aukšto dūminingumo aliejų! Bet kokie aliejai yra naudingi tik tol, kol pasiekiama tam tikra temperatūra – dūmų taškas, kai aliejus pradeda degti ir jame susidaro toksiškos medžiagos, įskaitant kancerogenus.

Nerafinuoti aliejai, išskyrus retas išimtis, turi žemą dūminingumą. Juose yra daug nefiltruotų organinių dalelių, kurios greitai pradeda degti. Rafinuoti aliejai yra atsparesni karščiui ir turi aukštesnį dūminingumą. Jei ketinate gaminti orkaitėje, keptuvėje ar grilyje, naudokite aukšto dūminingumo aliejų . Dažniausiai aukšto dūminingumo aliejai yra rafinuoti saulėgrąžų, alyvuogių ir vynuogių aliejai.