MITYBOS KULTŪRA

Mityba 1Pastaraisiais metais daug kalbama apie neteisingą mitybą ir jos neigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Mityba nėra palanki sveikatai, jeigu nepakankamai vartojama daržovių ir vaisių, grūdinių produktų, ypač viso grūdo produktų, žuvies ir žuvies produktų, t. y. vartojama per mažai sveikatai palankių maisto produktų.
Galima racionaliai, teisingai  maitintis ir padėti organizmui. 

SKYSČIAI

1. Vartoti pakankamai skysčių – 2 l per dieną:

80% geriamasis vanduo;
20% mineralinis vanduo arba vaisinės arbatos. 

2. Ryte išsivalyti dantis ir išgerti 1–2 stiklines vandens:

vanduo turi būti kambario temperatūros;
gerti mažais gurkšneliais.

3. Rekomenduojamas šaukštas nerafinuoto aliejaus, kai yra skrandžio problemų.
4. Nustoti gerti skysčius prieš pusvalandį iki valgio.
5. Po valgio turi praeiti 1.30–2 val., tada galima gerti. Po lengvai virškinamo maisto  – 1 val.
6. 2–3 val. iki miego nustoti vartoti skysčius.

Sultys yra maistas, o ne gėrimas.

MAISTAS

Dienos racione privalo būti:

angliavandenių – energija;
baltymų – ląstelių statybinė medžiaga;
vaisių ir daržovių – ląsteliena, kuri reguliuoja/stumia maistą žemyn.

SVARBU

1. Angliavandeniai ir baltymai nemaišomi.
2. Angliavandeniams ir baltymams būtina 4 dienų rotacija.

3. Ko atsisakyti:

  1. Pieno produktų (rūgština terpę). 1 kartą per savaitę galima rūgštaus pieno produktų: rūgpienio, pasukų, rauginto pieno balto sūrio. Valgoma vietoj dienos baltymų.
  2. Kviečių (makaronų, kuskuso, manų ir t. t.).
  3. Mielių.
  4. Saldumynų.
  5. Kakavos (šokolado).
  6. Alkoholio.
  7. Pusfabrikačių.

Suvalgius kažką netinkama, iš karto gerti vandens (1 stiklinę).

Neturime jausti alkio. Nebadauti!!!

Su kitu maistu nevalgyti vaisių. Vaisius valgyti praėjus 2 val. po valgio.

Džiovinti vaisiai yra mirkomi (nuplikomi ir 12 val. mirkomi). Riešutai nuplikomi vandeniu.

Daržovių salotas ruošti iš 3 rūšių daržovių. Į salotas pilti aliejaus ir išspausti truputį citrinos sulčių.

Vengti kepto, marinuoto, nešviežio maisto ir pusfabrikačių.

PUSRYČIAI

Angliavandeniai arba vaisiai
Košė privalo būti skysta, virta vandenyje, galima paskaninti medumi, cinamonu
Gali būti ryžių paplotėlis su avokadu ir pomidoru
Namuose (naminė) kepta duona (padžiovinta)
Angliavandenių norma – 3 kumščiai

PIETŪS

Baltymai ir daržovės
Baltymų norma – delnas arba kumštis

VAKARIENĖ (be mėsos)

Daržovių šiupiniai, daržovių salotos, daržovių plovas (pvz., grikiai ir svogūnas)
Tarpuose valgyti vaisius.

PAVYZDYS:

07:00 – 07:30 val. Skysčių: vanduo + vaisinė arbata/ vanduo+kava+vanduo

08:00 – 08:30 val. Košė (kasdien keisti, t.y.4 skirtingos: miežinė, avižinė, kukurūzų, ruginė) arba vaisiai

09:30 – 10:00 val. Vanduo arba arbata

10:30 – 11:00  val. Vaisiai

12:00 val.                 Vanduo + Arbata

12:30 – 13:30 val.  Baltymas (kalakutiena, vištiena, jautiena, žuvis, kiaušinis, pupelės, žirniai, lęšiai) + daržovės

15:30 – 16:00 val.  Vanduo + arbata

16:30 – 17:00 val.  Vaisiai

17:30 – 18:00 val.  Vanduo + arbata

18:30 – 19:00 val.  Daržovių plovas (ryžiai, grikiai, soros, daržovės), salotos

Paskutinis puodelis arbatos gali būti po 2 val.

PAPILDOMA INFORMACIJA:

Riebalai:

augaliniai – avokadas, aliejus;
gyvuliniai – grietinė.

Daržovių pagrindas – lapinės salotos.
Daržovių turi būti 3 kartus daugiau nei mėsos.

Lapinės daržovės, citrina, špinatai – šarmina.
Angliavandeniai, baltymai – rūgština.

Salotoms naudoti nerafinuotą aliejų. Rafinuotas – kepimui.

Jei daromos iškrovos dienos, būtina teisingai pradėti ir baigti:  prieš iškrovos dieną valgyti augalinius baltymus ir dienos metu. Būtinai!

Kad nebūtų pilvo pūtimo, pupeles, lęšius, žirnius mirkyti 1 parą, paskui nuplauti. Užvirti ir perplauti. Trečiame vandenyje virti.