Aštraus maisto privalumai

8 mokslininkų nustatyti aštraus maisto privalumai

Aštrus maistas pats savaime yra paradoksalus. Atrodytų, kad jis kelia tiek daug kančių nepasiruošusiems žmonėms. Be to, jį valgant reikia gėrimų ir užkandžių. Dėl ko visa tai reikia kentėti, jei tiesiog galima nevalgyti aštriai? Tačiau aštrumo mėgėjai Jums pasakys, kad prie to labai greitai priprantama ir tada net negalima įsivaizduoti vakarienės be kažko aštraus.

Tačiau įprotis dar ne viskas. Aštrus maistas turi gana apčiuopiamų pranašumų, kurie buvo tirti ir dar kartą patikrinti eksperimentais. Ir jie tikrai to verti, kad aštrus maistas taptų mėgstamiausiu delikatesu.

Padeda deginti kalorijas

Ar kada matėte, kaip koks nors nelaimingas žmogus, netyčia suvalgęs aštraus maisto, prakaituoja ir ieško kuo tai užkasti? Taigi prakaitas nėra atsitiktinė reakcija. Atliktas tyrimas, publikuotas „The New York Times“, paaiškina, kad vartojant karštą ir aštrų maistą kūno kalorijų sudeginimo greitis padidėja 8%. Kitaip tariant, toks racionas tikrai pagreitina medžiagų apykaitą. Ir dar, mokslininkų teigimu, aštrių patiekalų mėgėjai paprastai sunaudoja mažiau kalorijų, nes jie pasisotina greičiau. Taigi, jei norite numesti svorio, verta į valgiaraštį įtraukti aitriųjų paprikų (čili pipirų).

Apsaugo širdį

Ne dėl meilės sukrėtimų, žinoma, bet vis dėlto. Tyrimai rodo, kad šalyse, kurių virtuvė išsiskiria aštriais patiekalais, žmones daug mažiau pažeidžia širdies ir kraujagyslių ligos. Kokia to priežastis? Matyt, aitriosios paprikos (čili pipirai) – pagrindinis aštrių patiekalų komponentas – mažina cholesterolio kiekį. O kapsaicinas – medžiaga, atsakinga už deginimo efektą, – padeda kovoti su įvairiais uždegimais.

Nuskausmina

Šį aštrių maisto patiekalų efektą gana sunku paaiškinti, tačiau esmė ta, kad kapsaicinas sugeba slopinti nervinius impulsus, kurie skausmo metu perduodami į smegenis. Būtent todėl kapsaicinas yra vienas iš svarbiausių skausmą malšinančių kremų ingredientų. Deginantis pojūtis padeda palengvinti skausmą, kai jis taikomas kaip vietinis.

Pailgina gyvenimą

Kinijoje atliktas didelio masto tyrimas, kuriame dalyvavo 500 tūkst. žmonių, parodė, kad tie, kurie kiekvieną dieną valgo aštrų maistą, staigios mirties tikimybę sumažina 14 proc. Nors mokslininkai vis dar ginčijasi, ar dar ne per anksti susieti šiuos du veiksnius, bet kokiu atveju rezultatai atrodo džiuginantys. Atsižvelgiant į visus aštraus maisto pranašumus, neabejotina, kad tai gali pridėti metus ar dvejus.

Prisotina vitaminų

Kasdien pridėdami aitriosios paprikos (čili pipirų) į savo patiekalą, galite būti tikri, kad padidinsite maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų kiekį savo racione. Pvz., šioje paprikoje yra daug A ir C vitaminų, taip pat svarbių sveikatos ir pilnavertiško gyvenimo elementų.

Daro laimingesnius

Valgant aštrų maistą, smegenys gamina daugiau laimės hormono – serotonino. Tai užgrūdina Jus kovojant su stresu, depresija ir tiesiog bloga nuotaika. Taigi, jei indų restorane matote laimingus žmones, tai ne tik todėl, kad jie išėjo į viešumą su artimaisiais. Tuo metu žymiai padidėjęs serotonino kiekis jų organizme.

Užkerta kelią vėžiui

Pasak daugelio gydytojų, kapsaicinas – pagrindinė „aštri“ medžiaga maiste – turi tokį patį poveikį vėžio ląstelėms kaip ir daugelis priešvėžinių preparatų. Tikriausiai ši medžiaga veikia taip stipriai, kad gali sunaikinti leukemijos ląsteles ir iš tikrųjų sumažinti navikus. Ar tai nėra priežastis iš karto nusipirkti buteliuką aštraus padažo ir tikėtis, kad jis tikrai gali padėti atsispirti baisiausiai ligai.

Palengvina skrandžio skausmą

Tai skamba keistai, nes pagal logiką aštrus maistas turėtų stipriai paveikti skrandį, jei burnoje jis elgiasi taip agresyviai. Tiesą sakant, vienas iš naujesnių tyrimų rodo, kad valgant aštrų maistą gali sumažėti rūgščių sekrecija skrandyje ir net sumažėti kraujavimas opų paūmėjimo metu. Aštrus maistas sumažina skrandžio opos riziką 53%.